Rop Ranzijn de ontwerper

De entree van Groot Amsterdam

Dutch design, Hollands glorie

Tijden van financiële uitdagingen vragen om creatieve oplossingen en duurzame investeringen. Vanuit die optiek worden kunstenaars steeds vaker ingeschakeld bij de aanleg van noodzakelijk functionele bouwwerken. Die investering loont, zowel als impuls voor de lokale economie als ter verbetering van de kwaliteit van onze leefomgeving. Door in duurzame en kunstige bouwwerken te investeren, wordt de publieke ruimte immers blijvend en op grootse wijze naar nieuwe hoogten getild.

Inspiratie “THE FLOWER OF HOLLAND”

De inspiratie van de brug, “La Tulipe”, vond Rop Ranzijn, designer bij het Hollandse icoon de tulp. De tulp ( Tulipe) is eind 16de eeuw vanuit Turkije naar Nederland gekomen. En in 1593 voor het eerst in de Hortus Botanicus van Leiden opgekweekt. Vanwege de schakering in kleur wordt de tulp vanaf de 17de eeuw een nationaal en internationaal statussymbool. De rankheid, de diverse vormen, de kleuren en de aerodynamica van deze bloem nodigden Rop Ranzijn uit tot het creëren van een verkeersbrug. De buigende tulp, altijd in balans hangend in de wind, en verbindend met zijn polderrijke omgeving vormden de basisgedachte van deze fleurrijke verkeersbrug.

Het ontwerp “NIEUW ICOON”

Het bouwwerk bestaat uit twee reusachtige tulpen, waarvan de stelen de basis zijn van de staalconstructie van de brug.. De diverse sierlijke tulpenbladen, van beton, omgeven met een mantel van composiet, zorgen voor de draagconstructie aan de onderkant van de brug. De brug zou een bloemrijke “triomfboog” over de belangrijke verkeersweg de A4 naar en van Amsterdam en Schiphol kunnen worden. Vanuit de kelken straalt sprookjesachtig licht over de brug.

Rop Ranzijn op Instagram

projecten